Bu sitenin tüm özelliklerini kullanabilmek için lütfen daha yeni bir tarayıcı yükleyiniz

ANASAYFA » S » KASKO POLICESI IPTALINI GEREKLI KILAN HALLER

Kasko Poliçesi İptalini Gerekli Kılan Haller

Sürücüler uzun yıllardır ehliyet sahibi olmanın verdiği güvenle kendilerinden emin olsalar da binlerce aracın ilerlediği yollarda kazasız güç geçirebilmek, büyük bir şans. Özellikle trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde kaza ile burun buruna gelmek, çok zor bir ihtimal değil.
 
Sürücüler kendi davranışlarını kontrol etse karşı tarafın davranışlarını edemeyebiliyor, trafik kurallarını hiçe sayan sürücülerin neden olduğu hasarlar kaçınılmaz oluyor. Üstelik bir de kazaya karışan sürücünün trafik sigortası yoksa, hasarın tamiri uzun zaman alabiliyor. 
 
İşte tam da bu noktada kasko sigortası devreye girerek büyük avantaj sağlayacaktır. Trafik gibi riskin dolayısıyla hasarın her an aracınızı ve sizi bulabileceği bir ortamda kasko yaptırmamak, büyük hatadır. 

Kasko sahibi olmak için prim oranı, hasarın gerçekleşmesi durumunda cebinizden çıkacak paradan çok daha azdır.
 
Peki, kasko yaptırmak bu denli krittiken düzenlenen kasko poliçesinin iptalini gerektirecek durumlar yaşanabilir mi? Sürücülere ve araçlara geniş bir güvence veren kasko sigortasının iptalini gerektiren bir takım zamanlar olabilir.
 
Kasko sigortaları ile ilgili bilinmesi gereken ilk ve en önemli şey kasko sigortasının araç sahipleri adına yapılmış olmasıdır. Bu nedenle kasko poliçesinin devri gibi durumlar söz konusu değildir. Aracın ruhsat sahibi yani aracın ait olduğu kişi değişirse, kasko poliçeleri sonlandırılmalıdır. Kasko poliçeleri senelik (1 yıl) olarak yapılmaktadır ancak kişiler vadeleri dolmadan poliçelerini iptal edebilme haklarına sahiptirler. Bu nedenle kaskosunun vadesi dolmadan araç sahibi kalan zamanların ücretini geri alabilir. Kasko prim iadelerinin gerçekleşmesi için kasko hesaplaması yapılarak kalan sürenin primi hesap edilerek araç sahibine iade edilir.  
 
Örneğin; aracını değiştirmek isteyen sürücüler, eski araçlarının kasko sigortasını yeni aracına devretmek isteyebilir. Bu durumda önce kasko poliçesini iptal etmeli, yeniden kasko poliçesi düzenlettirmelidir. 
Kasko poliçelerinin iptalini gerekli kılan bir diğer halde araç sahibinin vefatıdır. Bu durumda araç ile beraber vefat eden kişi adına düzenlenen kasko poliçesi de miraşçılara geçmiş olacaktır. Ancak aracın kaskosunun devam edebilmesi için mirasçıların 8 iş günü içerisinde sigorta şirketine başvurmaları gerekir. Başvuru sonrasında kasko poliçeleri iptal edilir ve mirasçıların kaskonun devamını istemesi durumunda poliçe yenilemesi yapılır. Mirasçıların yenileme istememesi halinde kasko poliçesi iptal edilir ve kalan kasko vadesinin primi hesap edilerek mirasçılara ödenir. 
 
Eğer araç sahibi kasko sigorta yaptırdığı aracını satar ve yerine de yeni bir araç almak istemezse, bu durumda da sigorta şirketine başvuruluğunda kasko poliçesi iptal edilir ve kalan gün sayısına düşen prim hesaplanarak poliçe sahibine ödenir.

Tümü